Skip to Content

Op 30 januari kwam een zware delegatie naar de regio Moerdijk. Doel van het bezoek was om het gebied met eigen ogen te zien, omdat het Rijk plek zoekt voor een aantal grote energie-gerelateerde projecten en voor de verduurzaming van de industrie. Dit alles kost meer ruimte dan er is. Ministers Mona Keijzer, Sophie Hermans en Barry Madlener en staatsecretaris Chris Jansenzijn bijgepraat over de mogelijkheden en uitdagingen in Powerport regio Moerdijk (in de gemeenten Moerdijk, Geertruidenberg en Drimmelen). Tijdens het werkbezoek hebben inwoners van dorp Moerdijk hun leefbaarheidsvisie aangeboden aan de bewindslieden en was CFO Marika Menschaar-den Hartog namens Havenbedrijf Moerdijk aanwezig.

Als spreekbuis namens de ruim 400 bedrijven in Port of Moerdijk benadrukte ze het belang van duidelijke ruimtelijke keuzes die zowel de leefbaarheid van inwoners van deze regio als de toekomst van de regionale en nationale positie van het haven- en industriegebied dienen.

"Al in de Cluster Energie Strategie Rotterdam – Moerdijk uit 2021 werd geconstateerd dat de groeiende elektriciteitsbehoefte op ons haven- en industrieterrein vroeg om versterking van het energienetwerk met in ieder geval een 380 kV-hoogspanningsstation. Sindsdien is het nut hiervan niet betwist, maar bijna vier jaar later de noodzaak alleen maar toegenomen. Elektrificatie van bedrijven op ons terrein draagt immers niet alleen bij aan CO2-reductie, maar ook aan reductie van stikstofuitstoot en geluid.

Onze bedrijven willen graag verduurzamen, maar moeten daarvoor grote investeringsbeslissingen nemen en vragen dus naast snelheid vooral ook om duidelijkheid. 

Wij begrijpen dat vanuit systeemdenken naast het 380 kV-station mogelijk ook meer energie-infrastructuur in onze regio wordt gepositioneerd, maar voor onze bedrijven is het snel realiseren van het hoogspanningsstation het meest van belang.

Daarnaast zien we dat de beschikbare ruimte voor circulaire economie in ons gebied beperkt is, niet alleen fysiek maar ook qua milieugebruiksruimte. Op dit punt raken de belangen van omwonenden en de bedrijven elkaar. Mogelijkheden scheppen voor circulaire economie en het tegelijkertijd behouden of zelfs verbeteren van de bestaande leefomgevingskwaliteit staan op gespannen voet.

Zowel voor de Moerdijkers, de bedrijven als het havenbedrijf is duidelijkheid belangrijk om een goede toekomst te kunnen borgen."