Skip to Content

In de omgeving van het toekomstige Logistiek Park Moerdijk werken we aan diverse initiatieven om de flora en fauna in het ontwikkelgebied te compenseren. Zo worden er vogel- en vleermuiskasten geplaatst en richten we het gebied Appelzak-Zuid in als recreëer- en verblijfplaats voor omwonenden. Een journalist van BN DeStem ging met ecoloog Buijs Eco Consult op pad om de compenserende maatregelen die Port of Moerdijk neemt, te bekijken. ‘Het werkt, laatst zijn er vijf jongen geboren’. 

Roland-Jan Buijs moet mensen er soms van overtuigen dat de kleine nachtelijke fladderaars geen enkele kwaad in de zin hebben, voordat ze ‘ja’ durven te zeggen tegen een vleermuishuisje aan de buitenmuur. ,,Maar meestal lukt dat wel. Ook hier aan de Lapdijk in Zevenbergschen Hoek.”

We zijn met ecologisch adviseur Roland-Jan op stap omdat hij onlangs een aantal vleermuis- en huismuskasten plaatste aan de rand van het toekomstige Logistieke Park Moerdijk. Een verplichting omdat door de komst van het nieuwe industrieterrein een aantal ‘woonplekken’ van beschermde diersoorten, zoals de huismus en de dwergvleermuis, verdwijnt.

Dwergvleermuizen

Langs de Moerdijkseweg staan een stuk of tien huizen al jaren leeg, onteigend in afwachting van de ontwikkeling van het LPM. En daar huisden volgens de ‘huisecoloog’ van het Havenbedrijf Moerdijk zes dwergvleermuizen en twintig huismussen in spouwmuren en onder dakpannen. ,,Het aantal fluctueert een beetje. Sommige huizen zijn anti-kraak bewoond en die levendigheid, met een klein erfje met kippen of zo, is voor vleermuizen en huismussen aantrekkelijk omdat er voedsel is, in de vorm van insecten, broodkruimels.”

Langs de Lapdijk zijn zowel voor de mussen als de dwergvleermuizen (‘ze passen in een luciferdoosje’) tijdelijke woningen neergezet: kasten op palen. Voor de mussen achtkantige tillen met voor elk mannetje een eigen ingang van waaruit ze concurrerende buurmannen niet kunnen zien. Mussenmannetjes moeten elkaar niet zo, zegt de ecoloog. Voor de vleermuizen zijn andervormige tijdelijke verblijven geplaatst: slanke vierkante kasten  voorzien van spuitkurk waar de vleermuizen makkelijk in kunnen zonder zich te beschadigen.

Beschermen

Het gaat in allebei de gevallen om tijdelijke onderkomens, zegt Buijs. Het is namelijk de bedoeling dat de bedrijven die straks neerstrijken op het LPM ook vogel- en vleermuiskasten ophangen. ,,Gebeurt tegenwoordig veel hoor. Natuur en milieu zijn geen vieze woorden meer in het bedrijfsleven. Het levert ondernemingen punten voor de duurzaamheidsladder op en het is bij elk bouwplan natuurlijk ook verplicht tegenwoordig om beschermde diersoorten ook daadwerkelijk te beschermen.”

Als het groepje huizen aan de Moerdijkseweg eenmaal gesloopt is (wellicht binnen een jaar), kunnen de mussen en vleermuizen in een van de tijdelijke verblijven terecht. De mussen worden gelokt met voedsel, de vleermuizen komen de kasten vanzelf tegen, zo is de verwachting, omdat die op hun vliegroute liggen. ,,Vleermuizen vliegen vaak langs sloten, dijken en bomenrijen, ter oriëntatie waar ze zijn. Bomen staan hier op de Lapdijk genoeg.”

Film Wild Port of Europe

Op het huidige industrieterrein Moerdijk is de biodiversiteit ook best groot, er leven meer dan duizend verschillende dieren- en plantensoorten. Het is er met name ’s nachts en in de weekenden stil, dat is gunstig. Niet voor niks dat de Nieuwe wildernis 2, Wild Port of Europe ook over de Moerdijkse havennatuur gaat. Gaat in het  voorjaar 2022 in première!”  

Het hele verhaal lees je op: BN DeStem 
Auteur: Florence Imandt

 

Ook interessant