Skip to Content

De verduurzaming van industrie vraagt om meer infrastructuur en nieuwe oplossingen om het elektriciteitsnet te ontlasten. Ook is er aandacht nodig voor verbetering van het investeringsklimaat om de energietransitie te versnellen. Dit blijkt uit de uitgebreide data-studie en analyse die is gedaan voor de derde editie van de Cluster Energie Strategie (CES) Rotterdam-Moerdijk.

De CES brengt in kaart welke infrastructuur en randvoorwaarden nodig zijn voor verduurzaming van de industrieclusters in Nederland. Voor de derde editie van de CES Rotterdam-Moerdijk is voor het eerst gedetailleerde informatie opgehaald voor meer dan 300 verduurzamingsprojecten van 50 bedrijven in het cluster. Mede op basis hiervan is een uitgebreide analyse uitgevoerd van bestaande en geplande infrastructuur in het cluster voor elektriciteit, waterstof, CO2, warmte en methaan (aardgas en groen gas).

De energietransitie vergt een grootschalige transformatie, waarbij Rotterdam-Moerdijk inzet op het opbouwen van duurzame waardeketens voor waterstof, circulaire grondstoffen & brandstoffen en duurzaam transport. In Moerdijk zetten bedrijven toenemend in op elektrificatie van hun processen. Dit vraagt om meer energie en infrastructuur. 

Op dit moment wordt hard gewerkt aan de uitbreiding van de energie infrastructuur, en dan met name elektriciteit. Gesprekken over een nieuw 380kV station en uitbreiding van het huidige 150kV station lopen al enige tijd. Hopelijk wordt hier snel een knoop over doorgehakt. Deze elektriciteit hebben we hard nodig om ons cluster te verduurzamen.

Annemiek Govaart, adviseur Milieu & Duurzaamheid Havenbedrijf Moerdijk

Versnelling noodzakelijk

Naast knelpunten in infrastructuur hebben verduurzamingsplannen toenemend te maken met uitdagingen op het gebied van vergunningen, stikstof, stijgende kosten, trage marktontwikkeling en een gebrek aan ruimte en personeel. Internationaal opererende bedrijven zijn hierdoor terughoudend om lange-termijn investeringen te doen in Nederland. In de CES wordt hiervoor een aantal oplossingsrichtingen gepresenteerd, die met name gericht zijn op een duidelijke, groene industriepolitiek vanuit het Rijk en Europa om de transitie te laten slagen.