Skip to Content

Omdat Port of Moerdijk streeft naar ‘Excellente Veiligheid’ heeft Havenbedrijf Moerdijk samen met de Stichting Beveiliging Industrieterrein Moerdijk de afgelopen jaren volop geïnvesteerd in de verbetering van het cameraobservatiesysteem op het haven- en industrieterrein van Moerdijk. Momenteel worden met de upgrade de eerste stappen gezet naar het ondersteunen van informatiegestuurd handhaven en toezicht. Vanuit de havendienst en het HMCC wordt realtime meegekeken naar activiteiten op het terrein.

Vanuit een gezamenlijke inventarisatie hebben Havenbedrijf Moerdijk en Security Adviesgroep samen met Securitas als leverancier voor beveiligingstechniek werk gemaakt van de vervanging en uitbreiding van (kentekenherkenning) camera’s, cameramasten, veldkasten en intercomsystemen. Het streven is een dekkend netwerk om ongewenste afwijkingen op het gebied van veiligheid real time of zelfs voortijdig te detecteren en daar vervolgens op te handelen.

Gijs-Jan Schüssler: “We hanteren voor Port of Moerdijk het motto ‘Je komt er wel op, maar niet ongezien af’. We maken gebruik van geavanceerde observatie- en registratiesystemen. Daarbij koppelen we datastromen aan elkaar om informatiegestuurd te werk te kunnen gaan. Centraal kunnen we voortaan op een grote ‘google earth’-kaart eenvoudig en snel inzoomen op verschillende cameraposities. We ontwikkelen projecten die afwijkingen van normaal gedrag kunnen detecteren en misschien zelfs kunnen voorspellen. Zaken als ‘anomalie detectie’ zijn met het huidige cameraplan voor ons geen ver toekomstbeeld meer. In 2023 zullen we nog meer strategische cameraposities ontsluiten en komen daarbij ook het Industrial Park en Logistiek Park Moerdijk nadrukkelijk in beeld.”

Het cameraplan: wat is er gebeurd

Door samenwerking met de bedrijven op het haven- en industrieterrein, verenigd in de SBIM, zijn sinds 2020 grote investeringen gedaan om de beveiligingstechniek naar een hoger niveau te tillen.

  • Het vervangen van ruim 60 analoge camera’s naar IP-camera’s en toevoeging van twaalf extra cameraposities voor een verdere verdichting.
  • Het bij iedere verbindingsroute van en naar het haven- en industrieterrein aanbrengen van zogenaamde ANPR (kentekenherkenning) camera’s met een doormelding naar de meldkamer van de politie.
  • Het plaatsen van slimme intercoms met cameratoezicht en duidelijke spreek- en luisterverbinding om de kleinere toegangswegen in de avond-/nacht- en weekendsituatie te kunnen sluiten en goed te kunnen beveiligen.
  • De aanleg van en aansluiting op glasvezelnetwerk voor snellere en bestendige infrastructuur voor dataverkeer.
  • Het samenbrengen van data met behulp van Genetec-technologie waarmee monitoring van het gebied heel visueel, krachtiger en efficiënter is geworden en waarop nieuwe technieken en middelen makkelijk kunnen worden aangesloten. 

Stichting Beveiliging Industrieterrein Moerdijk

Op het gebied van safety & security werken bedrijfsleven, havenbedrijf, gemeente en politie nauw samen onder de vlag van de Stichting Beveiliging Industrieterrein Moerdijk (SBIM). De SBIM draagt zorg voor de beveiliging van het haven- en industrieterrein. Bijna elk bedrijf op Port of Moerdijk is lid van deze stichting. Het bestaan van de SBIM en de intensieve samenwerking met en tussen het havenbedrijf en de lokale overheid zorgen voor een echte veiligheidscultuur. Dat zie je terug in de vele gezamenlijke financiële middelen, die worden geïnvesteerd in veiligheid en beveiliging als ook in de   intrinsieke drive van alle betrokkenen om van Port of Moerdijk het veiligste haven- en industrieterrein in de Vlaams-Nederlandse Delta te maken.  

Bekijk ook deze video waarin meer wordt verteld over het cameraplan in het geheel van de safety & security ambitie van Port of Moerdijk.

Aan het woord komen:

  • Burgemeester Aart-Jan Moerkerke, voorzitter Stichting Beveiliging Industrieterrein Moerdijk
  • Havenmeester Gijs-Jan Schüssler, programmamanager Veiligheid Havenbedrijf Moerdijk
  • SBIM-deelnemer Theo Olijve, divisiedirecteur Renewi Moerdijk

Ook interessant