Skip to Content

In het financieel jaarverslag 2023 lees je alles over wat Havenbedrijf Moerdijk wil bereiken, wat daarvoor is gedaan en hoe zich dat vertaald heeft in cijfers. Elk jaar wordt het jaarverslag gepubliceerd om een zo’n compleet inzicht te geven in de stand van zaken op alle doelstellingen en programma’s waar Port of Moerdijk zich voor inzet.

2023 was opnieuw een jaar van onzekerheden: internationaal, gelet op de geopolitieke ontwikkelingen en teruglopende productie in de industrie, nationaal en regionaal als we kijken naar de stikstofproblematiek. We hadden in 2023 te maken met sterk teruglopende volumes bij shortsea, binnenvaart en spoor. De impact op het financiële resultaat van het havenbedrijf is beperkt gebleven, maar bedrijven krijgen meer last van de gewijzigde omstandigheden.

Desalniettemin is Paul Dirix, CEO Havenbedrijf Moerdijk, trots: “De medewerkers van ons havenbedrijf, de ondernemers van ons industriegebied en onze haven, omwonenden, vertegenwoordigers van belangengroeperingen, lokale en andere bestuurders; ze zijn allemaal even betrokken en bevlogen.

Er is in Moerdijk een enorme doe-mentaliteit. We zien dat bedrijven blijven investeren in innovaties én in medewerkers.

Het aantal directe banen groeide naar 10.600 en de totale werkgelegenheid in Moerdijk bedraagt nagenoeg 20.000 banen. Ook op de mooie resultaten van de inspanningen in 2023 zijn we trots. Wel moet het sneller. Ondernemers staan met hun plannen om te verduurzamen inmiddels letterlijk in de rij. Meer daadkracht is nodig om met de grote opgaven van de toekomst aan de slag te gaan. Samenwerken is daarbij een must. Als haven en als havenbedrijf kunnen we een grote rol in spelen, om naast economische winst ook maatschappelijke winst te maken.”

Jaarcijfers en verwachtingen

Het resultaat van 2023 is € 3,0 miljoen lager dan in 2022. Dat komt onder andere door de tegenvallende aantallen schepen op zee- en binnenvaart evenals een lagere overslag. Daarnaast zijn ook de opbrengsten uit ons zonnepark € 1 miljoen lager en zijn de kosten ten opzichte van 2022 met € 2,8 miljoen gestegen. De verwachtingen voor 2024 zijn dat het resultaat weer zal oplopen doordat o.a. de inkomsten uit erfpacht en haven- en kadegelden in 2024 weer toenemen. Evenals inkomsten zullen ook de kosten stijgen, o.a. door een toename in aantal medewerkers en extra uitgaven voor advies en IT. In het jaarverslag over 2023 lees je er meer over.

Verslag op doelstellingen

In de jaarstukken doen we uitgebreid verslag op de voortgang op onze acht hoofddoelstellingen. Daarnaast geven we inzicht in onze activiteiten die bijdragen aan de Europese duurzaamheidsdoelstellingen voor wat betreft de voor het havenbedrijf meest essentiële Sustainable Development Goals (SDG’s).