Skip to Content

De eerste paal is geslagen voor de nieuwe fabriek van Air Liquide. De komst van Air Liquide is een mooie aanwinst voor het haven- en industrieterrein Moerdijk. De van oorsprong Franse multinational versterkt niet alleen het duurzame karakter, ook levert het bedrijf belangrijke hulpstoffen voor de chemie, medische sector, food en de procesindustrie waardoor mogelijk een magneetwerking ontstaat voor andere bedrijven om zich ook hier te vestigen.

Met de bouw van de Air Separation Unit (ASU) is een investering van 125 miljoen euro gemoeid. Twee vernieuwingen maken deze zuurstof- en stikstoffabriek uniek. Het energieverbruik ligt 10% lager dan vergelijkbare installaties waardoor de producten een lage CO2 footprint hebben. Daarnaast helpt de ASU hernieuwbare energie op het elektriciteitsnet te faciliteren dankzij het net stabiliserende vermogen. Is er op het energienet sprake van piekbelasting? Dan kan de nieuwe installatie van Air Liquide tijdelijk het energieverbruik verlagen terwijl de productie gelijk blijft. In de toenemende elektrificatie van de industrie zorgt dit soort oplossingen voor flexibiliteit en wordt overbelasting voorkomen.

Vertrouwen in de toekomst

Jayand Baladien, Manager Commercie van het havenbedrijf: “We zijn bijzonder blij met de komst van het Air Liquide. Het mes snijdt aan meerdere kanten. Met de grote investering laat het bedrijf zien dat het vertrouwen heeft in de toekomst en de groeipotentie van industriecomplex Moerdijk. We verwachten dat deze nieuwe fabriek een magneetwerking heeft op andere bedrijven, wat kan zorgen voor meer werkgelegenheid. Tegelijkertijd heeft het bedrijf duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Het wil nadrukkelijk bijdragen aan een koolstofarme samenleving. Dat sluit naadloos aan op onze ambities.” 

Air Liquide levert al sinds de jaren ‘70 via de buisleidingstraat aan verschillende bedrijven in de Port of Moerdijk. Daarnaast maakt de strategische ligging van Moerdijk het voor Air Liquide mogelijk om het bulktransport over de weg met naar schatting 400.000 km per jaar te verminderen.

Bouw gestart

De bouw (ten zuiden van de Shell-locatie) is inmiddels volop gaande. Naar verwachting zal de ASU in de zomer van 2022 operationeel zijn. 

Air Liquide

Als wereldleider in gassen, technologieën en diensten voor industrie en gezondheid is Air Liquide aanwezig in 75 landen met ongeveer 66.400 medewerkers, ten dienste van meer dan 3,8 miljoen klanten en patiënten. Zuurstof, stikstof en waterstof zijn kleine moleculen die essentieel zijn voor leven, materie en energie. Ze belichamen de know-how van Air Liquide en staan sinds de oprichting in 1902 centraal in de activiteiten van het bedrijf.

Ook interessant