Skip to Content

Port of Moerdijk is een voorloper in het omarmen van nieuwe technologie en het stimuleren van innovatie. Hierdoor verlopen industriële en logistieke processen efficiënter, veiliger en sneller. Port of Moerdijk is één van de eerste haventerreinen met een IoT-netwerk op deze schaal.

Inzicht door slimme sensoren

Op het haventerrein van Port of Moerdijk lopen heel veel processen gelijktijdig naast elkaar. De digitalisering van onze infrastructuur maakt Port of Moerdijk slimmer! Met slimme sensoren en geavanceerde technologieën die zijn aangesloten op één netwerk kunnen we real-time data bijhouden over bijvoorbeeld milieu, veiligheid, waterstanden en vervoersbewegingen. Hierdoor ontstaan inzichten waardoor predictive maintenance mogelijk wordt, kunnen we met precisie controles uitvoeren en kunnen we onze processen en communicatie efficiënter en beter maken.

Istock 1297789954

Innovatieve samenwerkingen

Op ons haven- en industrieterrein zijn zo’n 400 bedrijven gevestigd. Port of Moerdijk ziet voor zichzelf de taak om deze bedrijven te verbinden, om van elkaars kracht gebruik te maken en clusters te versterken. Dit doen we door het organiseren van 'tafels' waar we problematiek en kansen met elkaar bespreken. Zo zijn er al tientallen bedrijven die betekenisvolle verbindingen aangaan, voor het gebruikmaken van elkaars kennis en resources. Ook zijn er verschillende initiatieven voor gezamenlijke benadering van arbeidsmarkt- en scholingsvraagstukken. 

Informatiegestuurde beveiliging

In en rond de haven is veilig werken van groot belang. Port of Moerdijk geldt als één van de best beveiligde havens van Nederland. Dit komt door een uitstekende privaat-publieke samenwerking tussen gemeente, instanties en bedrijfsleven waar kennis wordt gedeeld en innovaties een kans krijgen. Data en het verbinden van informatie speelt hierbij een belangrijke rol. Ondermijning neemt steeds andere vormen aan, maar dankzij de innovatieve aanpak slaagt Port of Moerdijk telkens in haar ambitie van excellente veiligheid.