Skip to Content
Afbeelding1

PARKPRAAT: technisch projectleider Kees van den Berge van Ruimte & Groen

Voor de nieuwste editie van ParkPraat spreken we met Kees, technisch projectleider bij Ruimte & Groen. Dit ontwerp- en ingenieursbureau voor landschapsarchitectuur maakte onder andere het Groenplan voor LPM. Kees vertelt over hoe bedrijvigheid en groen straks samenkomen op dit logistieke park. 

Sinds wanneer zijn jullie betrokken bij dit project?

“Ruimte & Groen werkt nu zo’n vijf jaar voor het Havenbedrijf Moerdijk. Onze eerste opdracht was het maken van een ontwerp en inrichtingsplan voor Appelzak-Zuid, een natuur- en recreatiegebied vlakbij het dorp Moerdijk. Hierna raakten we betrokken bij de landschappelijke inpassing en het maken van een Groenplan voor LPM zelf. Dit plan beschrijft de visie voor de groenstructuur. Het laat zien hoe LPM wordt ingepast in zijn omgeving én hoe groen en bedrijvigheid straks hand in hand gaan.”

Hoe zie je dit terug in de praktijk?

"Met onder andere beschutte picknickplekken en wandel- en fietspaden krijgt LPM een prettige verblijfsfunctie voor werknemers en passanten. Op strategische plekken, zoals bij de retentievijvers (plekken om water op te slaan), creëren we rustpunten waar je kunt genieten van het uitzicht en het water. Het terugbrengen van een stukje ‘menselijke maat en schaal’ op een logistiek park van deze omvang is iets waar ik trots op ben. In het water van de retentievijvers komen drijvende planteneilanden, verankerd aan meerpalen. Dit is een knipoog naar het havenbedrijf, maar in voorzieningen aan die meerpalen kunnen watervogels weer een nestje bouwen. Er is dus ook aan het ecologische aspect gedacht. Zo heeft alles een functie én draagt het bij aan een mooi totaalplaatje, daar word ik blij van.”

Wat waren de grootste uitdagingen bij het maken van het Groenplan?

"De balans tussen groen en de grote gebouwen was een flinke uitdaging. Je wilt de bebouwing enerzijds inpassen met groen, maar bedrijven willen ook zichtbaar zijn. Dit lossen we op met groene vensters: dubbele bomenrijen met daaronder een struikenlaag, zodat gebouwen als het ware achter een ‘groene vitrage’ staan, zonder ze volledig af te schermen. Verder benutten we doorkijkjes en zichtlijnen naar het omliggende landschap. Daarnaast moeten we slim omgaan met de beperkte ruimte onder de grond, bijvoorbeeld vanwege de leidingen voor de bluswatervoorziening. Op plekken waar daardoor geen grote bomen kunnen komen, zaaien we bloemenmengsels en planten we heesters.”

Wat maakt dit project volgens jou bijzonder?

"De integrale aanpak en goede samenwerking tussen alle verschillende expertises. Door de verschillende expertises tijdig bij dit project te betrekken ontstaat er een plan dat echt inclusief is. Naast de openbare ruimte kijken we ook naar hoe de bedrijven die zich hier gaan vestigen hun deelgebieden kunnen vergroenen. Zo ontstaat er een nog krachtiger geheel. Ik hoop dat je hier straks over mooie groene lanen rijdt en dat het LPM een prettige plek is om te werken, te verblijven en doorheen te fietsen. Het moet een gebied worden waar zowel mens als natuur zich thuis voelen."