Skip to Content

Digitale aanvallen vormen een groeiend risico voor de nautische en logistieke processen in Nederlandse zeehavens. Om cyberdreigingen het hoofd te bieden, hebben de Branche Organisatie Zeehavens (BOZ), het ministerie van I&W en de NCTV samen een aanpak ontwikkeld en vastgelegd in de Cyber Strategie Nederlandse Zeehavens. Vanuit deze aanpak wordt de Stichting FERM, die al actief is voor de havens van Rotterdam en Moerdijk, omgevormd tot een landelijk cybersecurity platform voor de Nederlandse zeehavens verenigd in de BOZ. De samenwerking is op 10 december ondertekend door alle partijen.

De digitale dreiging voor havens neemt elke dag toe. Cyberincidenten hebben impact op de hele logistieke keten door de nauwe onderlinge verbondenheid van de verschillende partijen. Om hier beter tegen bestand te zijn gaan de havenbeheerders die vallen onder de BOZ (Groningen Seaports, North Sea Port, Port of Rotterdam, Port of Moerdijk en Port of Amsterdam) samen met bedrijven in hun gebied het havenecosysteem digitaal weerbaarder maken. Hiervoor worden de activiteiten van FERM uitgebreid en uitgebouwd naar de andere Nederlandse zeehavens. 

FERM is in 2021 opgericht met als doel het stimuleren van samenwerking tussen bedrijven in de Rotterdamse haven om het bewustzijn bij bedrijven over cyberrisico’s te verhogen en de best digitaal beveiligde haven van de wereld te worden.

Boudewijn Siemons, voorzitter BOZ en CEO Havenbedrijf Rotterdam:

Cybersecurity is van cruciaal belang voor de continuïteit en veiligheid van onze havens. In een tijd waarin digitale dreigingen steeds geavanceerder worden, moeten we proactief en gezamenlijk optreden om onze infrastructuur en operaties te beschermen. Alleen door samen te werken kunnen we de weerbaarheid van onze havens versterken en ons voorbereiden op de uitdagingen van de toekomst. Het is goed dat de zeehavens elkaar hebben gevonden op dit onderwerp en we allemaal het enorme belang zien. We gaan samen voortbouwen op wat FERM de afgelopen jaren al heeft bereikt.


Gezamenlijke en landelijke aanpak

De komende tijd gaat een team aan de slag met de oprichting van de landelijke FERM-organisatie. Evelien Bras, de huidige directeur van FERM zal met ingang van 1 januari 2025 het stokje overdragen aan Marijn van Schoote, momenteel CISO (Chief information security officer) van Havenbedrijf Rotterdam. Hij zal naast directeur van de stichting FERM ook kwartiermaker worden voor de landelijke cyber-samenwerking tussen de zeehavens. Deze organisatie zal een centrale rol spelen in het coördineren van de cyberweerbaarheid van de Nederlandse zeehavens door middel van het uitwisselen van dreigingsinformatie, het delen van kennis en het voorzien in de noodzakelijke trainingen voor bedrijven in het havengebied.

Evelien Bras: “Ik kijk met veel trots en plezier terug op de afgelopen jaren, vooral als ik denk aan de grote inzet en betrokkenheid van bedrijven en teamleden. We hebben samen continu geleerd en daardoor veel bereikt. Met de sterkere aanzet van dreiging vanuit statelijke actoren ontstond er vanuit FERM behoefte om een significante stap te zetten die je met organische groei niet kunt bereiken. Ik ben trots dat deze stap nu genomen wordt en de waarde van FERM wordt bestendigd en uitgebreid naar een landelijk platform met voor elk havengebied een eigen profiel.”

Over de BOZ

Zeehavens zijn van essentieel belang voor Nederland en Europa. De Nederlandse zeehavens met de verbonden logistieke netwerken maken wereldwijde handel mogelijk. Ze zijn vestigingsplaats voor bedrijven in de industrie- en energieclusters, bieden werkgelegenheid en een bijdrage aan de welvaart. De Branche Organisatie Zeehavens (BOZ) verenigt de 5 zeehavens van nationaal belang; Groningen Seaports, North Sea Port, Port of Rotterdam, Port of Moerdijk en Port of Amsterdam. BOZ richt zich op thema’s die de individuele zeehavens overstijgen. BOZ behartigt de belangen van onze aangesloten havens en bevordert kennisuitwisseling en netwerken tussen zeehavenorganisaties.