Skip to Content
Marco Vermeulen

In ParkPraat praten we met telkens een ander gezicht achter het LPM. Ditmaal is Marco Vermeulen aan het woord. Zijn Studio Marco Vermeulen is een ontwerpbureau voor onder meer landschap. 

Samenhangend aanzicht

‘Het Logistiek Park Moerdijk wordt een zeer efficiënt ingericht bedrijvenpark waarin zorgvuldig met de ruimte wordt omgegaan. Dat kun je niet van elk bedrijventerrein zeggen. Vaak zie je daar heel verschillende gebouwen letterlijk los van elkaar staan. Een groot, efficiënt park op een van de beste plekken in dit deel van het land, voorkomt dat er verspreid over het landschap meerdere inefficiënte bedrijvenparken ontstaan. We besteden veel aandacht aan het aanzicht. 

Groene inpassing

‘In de eerste plaats worden de verschillende gebouwen door één architect ontworpen, dat zorgt voor samenhang. Daarnaast komen alle activiteiten, zoals ingangen van kantoren en bevoorrading, bewust aan de buitenzijde – dus waar je tegenaan kijkt vanuit de omgeving. Hierdoor krijg je geen dode achterkanten. Tot slot wordt de bebouwing zo groen mogelijk ingepast. Zo is gaandeweg de planvorming besloten om ook langs de snelwegen extra bomenrijen aan te planten. Het LPM wordt straks helemaal omringd door waterwegen en bomenrijen.’ 

Energie

‘Bijzonder is ook hoe het LPM met energie omgaat. Afvalwater wordt gezuiverd binnen de grenzen van het terrein. De gebouwen van het LPM verbruiken geen fossiele brandstoffen. Sterker nog: ze leveren energie op. Er komt een indrukwekkend aantal zonnepanelen op het hele LPM te liggen. Die leveren meer energie dan nodig is voor de gebouwen. Op termijn zal het LPM via het elektriciteitsnet dan ook stroom gaan leveren aan de omgeving.