Skip to Content

Om zowel de zichtbaarheid van de haven te vergroten als iets toe te voegen aan de omgeving presenteerde Havenbedrijf Moerdijk aan belangstellenden van de gebiedstafels uit de omgeving het concept van de 'Haventoren'. Een landmark opgebouwd uit containervormen van open staal, waar je overdag naar boven kan met de trap om uit te kijken over de omgeving. Het idee is dat de circa 30 meter hoge toren langs de A17 wordt opgenomen in het wandelgebied rondom het haven- en industrieterrein van Moerdijk.

Haventoren Maquette Op Locatie

De Haventoren is een idee van het kunstenaarscollectief Gijs van Vaerenbergh. Het is een concept waarvoor het havenbedrijf de komende tijd zal achterhalen of het praktisch haalbaar is en of er voldoende draagvlak is om het als project samen met de omgeving en bedrijven te realiseren. 

“Het idee van de Haventoren is al een tijdje in de maak”, zegt CEO Paul Dirix. “Voordat we ons richten op de praktische haalbaarheid, vonden we het belangrijk om het te toetsen met de omgeving. We waren blij met de reacties van omwonenden en onze collega’s, toen we hen de primeur gaven en meenamen in het verhaal van de toren.”

Het havenbedrijf gebruikt de komende tijd om verdere reacties op te halen en om in het kader van duurzaam ondernemen te onderzoeken of het bedrijfsleven op het haven- en industrieterrein en in de regio interesse heeft om in het project samen te werken. “We zoeken naar trots en betrokkenheid, zodat het niet ‘onze’ Haventoren wordt maar een toren die door iedereen gedragen wordt als een symbool voor Port of Moerdijk.”

Naast draagvlak wordt de komende periode ook tijd besteed aan het verder uitwerken van allerlei praktische zaken. 

We weten niet óf de Haventoren er komt en wanneer, maar we zijn enthousiast vooral nu de eerste reacties positief zijn.

Paul Dirix, CEO