Skip to Content

Al in een vroeg stadium van de ontwikkeling van het Logistiek Park Moerdijk (LPM) zocht het havenbedrijf de samenwerking op met Brabant Water. Hoewel de vraag naar drinkwater op het LPM relatief klein is, is toegang tot voldoende bluswater essentieel. Het resultaat is de grootste collectieve bluswatervoorziening van Nederland. Vincent de Laat (business developer) en Frank Verwijmeren (accountmanager overheden) van Brabant Water vertellen meer over dit unieke project. 

Allereerst, wat doet Brabant Water precies en wat is jullie rol in de ontwikkeling?
Vincent: “Brabant Water levert schoon drinkwater in Brabant en een stukje Zeeland, dus ook aan het Havenbedrijf Moerdijk. Voor het nieuwe LPM, dat zo’n 110 hectare groot is, steeg de watervraag. Vooral vanwege de noodzaak voor voldoende bluswater. Daarom zijn wij in een vroeg stadium bij de ontwikkeling betrokken.”

Hoe hebben jullie dit vraagstuk aangepakt?
Frank: “Eerst werd gedacht aan de traditionele oplossing: het bestaande drinkwaternet uitbreiden richting het LPM. Elk bedrijf zou dan z’n eigen bluswatervoorziening realiseren en aansluiten. Maar het vergroten van het drinkwaternet leidt ertoe dat water langere tijd stilstaat in de leidingen. Dat is slecht voor de drinkwaterkwaliteit. Daarom wilden we het anders aanpakken.”

Waar zijn jullie toen op uitgekomen?
Vincent: “We hebben gekozen voor een centrale bluswatervoorziening voor het hele logistieke park. Eén systeem met een grote pomp en vijf ronde tanks. Voldoende om alle sprinklerinstallaties en brandkranen op het terrein van bluswater te kunnen voorzien. Dat is veel duurzamer - denk aan minder installaties en materiaal, maar ook aan minder periodieke tests - én voorkomt extra belasting van het drinkwaternet. Belangrijk, want de vraag naar drinkwater in Nederland groeit.”

“Dit is de grootste collectieve bluswatervoorziening van Nederland. Dankzij de prettige samenwerking is dit project een succes geworden."

Wat maakt dit project voor jullie bijzonder?
Frank: “Dit is de grootste collectieve bluswatervoorziening van Nederland, dat alleen al is bijzonder. Maar daarnaast was alles nieuw voor ons in dit project. Richtlijnen en randvoorwaarden voor een bluswatervoorziening zijn anders dan voor een drinkwatervoorziening. Zo zijn eisen voor beschikbaarheid, capaciteiten en beheer complexer dan voor drinkwater. Anderzijds is waterkwaliteit bij een bluswatervoorziening dan weer geen groot issue. Dit alles vroeg om een andere manier van denken over het ontwerp en beheer. 

Hoe staat het project er nu voor?
Vincent: “Alle tests zijn inmiddels gedaan en die zijn goed verlopen. Het systeem is in principe klaar. Zodra het gebouw van DSV op ontwikkelcel 1 in november 2025 is opgeleverd zijn we operationeel. Natuurlijk hopen we dat de bluswatervoorziening nooit écht gebruikt zal worden.” 

Waar zijn jullie het meest trots op?
Frank: “Op de samenwerking met het Havenbedrijf Moerdijk. We zijn dit traject vanaf het begin, inmiddels zo’n vijftien jaar geleden, samen aangegaan. In die tijd hebben we een vertrouwensband opgebouwd. Voor iedereen was dit nieuw terrein. Dankzij de prettige samenwerking is dit project een succes geworden. Daar zijn we trots op.”